Emigreren

2_Sthlm_940_450_ima38280Er zijn honderden Nederlanders die hebben besloten om te emigreren naar de Zweedse natuur of een stad in dit land. Wanneer men besluit om te emigreren naar Zweden is het aan te raden om voor vertrek al een paar cursussen Zweeds te doen. Zo kun je je in ieder geval wegwijs maken in het land. De Zweedse taal bestaat als zelfstandige taal al maar liefst 1000 jaar. Het Zweeds behoort tot de Germaanse talen, waaronder ook het Nederlands valt. Omdat het in dezelfde talengroep valt, hebben Nederlanders de Zweedse taal vaak snel onder de knie. Naast het leren van de taal is het belangrijk om de plek waar je uiteindelijk zult gaan wonen enkele keren te hebben bezocht. Zo leer je de omgeving kennen en kun je inschatten of je jezelf op die plek ziet wonen.

De meeste mensen die voor het eerst emigreren naar Zweden huren een huis. In Zweden is namelijk een bruisende huurmarkt te vinden en komt het vaak voor dat mensen hun hele leven een huis huren. Niet alleen omdat dit een goedkope optie is, maar ook omdat men dan snel van huis kan switchten wanneer bijvoorbeeld de omgeving niet blijkt te bevallen of wanneer men dichterbij werk wil wonen. Wanneer men naar Zweden wil emigreren, moet er rekening worden gehouden met de afstanden waarop bepaalde dingen te vinden zijn. In Nederland liggen supermarkten, sportverenigingen, muziekscholen en andere educatieve instellingen vaak om de hoek, maar wanneer je in Zweden buiten de grote steden woont, is dit vaak niet het geval. Het kan dan maar zo zijn dat je een paar kilometer onderweg bent om even langs te gaan bij een van de buren. Veel mensen hebben de droom om te emigreren en een nieuw leven te beginnen, maar beginnen vaak zonder genoeg voorkennis aan een avontuur. Onder meer daarom is het aan te raden om in eerste instantie een huis te huren.

vlagVeel mensen die naar Zweden verhuizen, nemen hun hele gezin mee. Nederlanders staan er om bekend om snel een andere taal te leren, en dan helemaal een taal die op hetzelfde niveau ligt als het Nederlands. Voor kinderen kan het lastig zijn om te verhuizen naar een andere plek in een ander land. Daarom is het belangrijk om ze zo snel mogelijk op hun gemak te kunnen stellen. Wanneer men naar Zweden verhuist om te kunnen werken op het platteland is het vaak voor kinderen belangrijk dat er andere kinderen in de buurt zijn. Hoewel het in Zweden soms lastig kan zijn om in het bos of op het platteland buren te hebben, zijn er genoeg gebieden rondom de hoofdstad waar men kan genieten van de natuur, waar men kan werken in de natuur en waar men vaak buren op goede afstand heeft. Voor het gezin zelf is het ook handig om op te trekken met lokale bewoners. Niet alleen om de taal goed onder de knie te krijgen, maar ook om de Zweedse gewoonten te kunnen overnemen en om sociale contacten te onderhouden.

Een van de belangrijkste aspecten waar rekening mee moet worden gehouden bij het emigreren naar Zweden (of naar een ander land) is dat je altijd voorbereid moet zijn op tegenvallers. Hoewel verhuizen naar een ander land voor velen een droom is, kunnen er in deze droom ook absoluut dingen mis gaan. Wees hierop voorbereid en het kan alleen maar meevallen.